Nordik Hazel Grouse - Lockpipa för järpe

109 kr

Att locka järpe är en mycket trevlig jaktform, perfekt att ta med nybörjare och ungdomar på för att visa hur jakt funkar.

Nordik Hazel Grouse är gjuten i plast så den kalla känslan mot läpparna blir inte lika påtaglig som hos lockpipor av stål.

Hur man lockar:

Järpen lockar man bäst under barmarkssäsongen, före snön, men det går att locka året runt. Försök hitta järpens revir, den trivs i blandskogar, gärna intill kärr, myrar och bäckdrag så prova locka i dessa miljöer. Det funkar även att gå tills man stöter en järpe och därefter sätta sig i närheten och locka, då de sällan flyger långt. 

Kamouflage av ansikte och händer ger större chans till en lyckad jakt. Sätt dig väl dold men med god sikt. Vänta tyst en stund och locka sedan med några minuters intervall. Ge passet 15 minuter även om inget hörs. En del järpar kommer in utan att svara och de kan springa på marken. När du därefter byter pass bör du förflytta dig minst 200m.

Läten:

Järpens läte kan beskrivas som en ramsa med nålvassa pipanden som består av 2 längre följt av kvitter ”Tiiiiiii-tiiii-titi-ti-ti ” där ramsan slår en ”kullerbytta” på mitten och sedan faller i styrka. Tonerna ska klippas av rent och snabbt, om man inte lyckas göra det med luftstötar kan ett finger användas på pipans hål. När du får svar så försök efterlikna dessa läten. Men locka inte för mycket!

Börjar du svara på järpens visslingar kan det sluta med en visslingsduell som aldrig tar slut. 

Om du istället är tyst kommer järpen att bli nyfiken och till slut komma närmare.